Jokaisen miehen vaatekaapin varustukseen tulisi kuulua ainakin tumma puku. Tumma puku korvaa minkä tahansa juhlapuvun (= frakki, smokki, saketti) ja on siksi hyvin käyttökelpoinen vaate. Tumman puvun on kuitenkin oltava yksivärinen ja musta tai tummansininen. Tumma puku sopii esimerkiksi hautajaisiin, iltapäivävastaanotoille, cocktail-kutsuille, häihin, vierailuille tai onnittelukäynneille. Tumman puvun kanssa käytettävä solmio valitaan tilaisuuden mukaan. Virallisissa tilaisuuksissa solmio on pienikuvioinen, tummansininen tai -punainen, epävirallisissa halutessa värikkäämpi ja kuvioidumpi. Juhlatilaisuuksissa voidaan käyttää myös mustaa tai värillistä solmuketta.

Helmenharmaata silkkisolmiota pidetään juhlavimpana vaihtoehtona. Tumman puvun kanssa valkoinen paita on hienoin. Jos puvun kanssa halutaan pitää kunniamerkkejä, taskuliinaa ei käytetä. Muutoin tumman puvun kanssa oikea valinta on valkoinen taskuliina. Tumma puku edellyttää käyttäjältään mustia sukkia sekä mustia nauhakenkiä tai loufereita. Päällystakiksi sopii polvipituinen tai sitä pidempi pukuun sointuva takki.

Kun mies pukee päällensä tumman puvun, naisen tulee valita asunsa tilaisuuden luonteen ja ajankohdan mukaan. Asuna voi olla esimerkiksi vierailupuku, juhla- tai iltapuku.